Jawaban Interview Untuk Beasiswa Kuliah

Tak terhitung perkara yang kamu wajib menyediakan untuk boleh memohon program biasiswa, baik berasal dari segi akademik dan juga pelbagai fail. Keliru satu peringkat pemilihan biasiswa yang wajib kamu lalui ialah sesi temuduga. Sesi temuduga tersebut sendiri diakui sebagai sesi terpenting dan menentukan serupa tersedia kamu akan berjaya atau bukan. Oleh tersebut, kamu sahih-sahih mesti sebabkan persediaan untuk sesi ini bersama baik. Menjadi, apakah perkara yang akan ditanya di dalam sesi tersebut? Kali ini, SUN Education akan memberitahu kamu lebih dari satu soalan dan jawapan temuduga biasiswa yang bocor. Semak sahaja bersama langsung!


jawaban interview


Soalan dan Jawapan Temuduga Biasiswa!


Beritahu saya berkenaan diri kamu!
Perkara pertama yang tentu untuk ditanya di dalam soalan biasiswa ialah soalan berkenaan diri kamu. Tetapi, yang dimaksudkan bukanlah maklumat rasmi dan peribadi layaknya yang terkandung didalam resume atau CV kamu. Lewat soalan ini kamu diminta untuk memberitahu keunikan dan daya kamu yang menjadikan kamu berbeza daripada pemohon lain.


Jawapan:


Kamu boleh memberitahu berkaitan blog atau saluran Youtube kamu. Kamu juga boleh menceritakan berkaitan hobi unik kamu layaknya pengembaraan, atau kemungkinan talenta kamu bermain catur. Seboleh-Bolehnya menjadikannya menarik, namun masih relevan bersama dengan kebutuhan biasiswa.


Beritahu saya berkaitan energi dan kelemahan kamu!
Soalan ini kerap ditanya didalam temu duga biasiswa untuk menonton sejauh mana kamu mengenali diri kamu. Tak hanya tersebut, penemuduga juga akan saksikan mirip tersedia kamu boleh jujur ​​dengan energi dan kelemahan kamu. Kamu memerlukan jawapan yang rumit untuk menjawab soalan ini terutamanya apabila ia mengenai bersama dengan menjelaskan kelemahan.


Jawapan:


Nyatakan daya kamu bersama jujur ​​disertakan bersama contoh kes yang memperlihatkan perkara ini. Seterusnya, jujur ​​tentang kekurangan kamu, namun pastikan ia disertai bersama dengan cara kamu mengatasinya. Sebagai contoh, kelemahan kamu ialah pelupa, namun kamu menyedarinya sepenuhnya sehingga kamu sentiasa merekodkan maklumat dan perkara yang barangkali terlupa.


Apakah bidang atau mata pelajaran yang paling kamu gemari di sekolah?
Terkecuali kamu mendaftar di dalam program biasiswa terkait akademik, soalan ini biasanya ditanya semasa temu duga. Matlamatnya adalah untuk memirsa mirip tersedia kamu sepadan bersama bidang yang akan kamu ambil apabila mengenakan biasiswa yang diberikan. Ini ditunaikan untuk saksikan mirip tersedia kamu


Apa yang kamu jalankan di sekolah tak sekedar studi?
Soalan ini bertujuan untuk menyaksikan sejauh mana kamu aktif didalam aktiviti kokurikulum. Segudang program biasiswa memihak kepada pelajar yang aktif serupa tersedia didalam komuniti eksklusif atau kelab talenta dan minat. Ini akan memberi penemuduga idea terkait personaliti dan kesamaan sosial kamu.


Jawapan:


Beritahu kita mengenai kelab, organisasi atau komuniti yang kamu sertai dan sejauh mana kamu terlibat di dalamnya. Contohnya, kalau kamu memegang jawatan atau jawatan eksklusif, pengalaman yang kamu perolehi atau fungsi aktiviti untuk kamu.


Beritahu kita mengenai pencapaian kamu di sekolah!
Soalan ini selalunya ditanya untuk menyadari apakah pencapaian dan pencapaian yang kamu perolehi semasa bersekolah. Ini adalah pertimbangan lanjut soalan sebelum ini berkenaan aktiviti kokurikulum. Namun didalam menjawab, kamu boleh memberitahu seluruh pencapaian yang sudah kamu capai.


Jawapan:


Sebutkan pencapaian kamu, sebagai contoh, jadi kampiun kelas atau mewakili sekolah kamu didalam Sukan Olimpik eksklusif. Kamu juga boleh menyebut pencapaian tidak akademik layaknya jadi wakil sekolah sebagai paskibra peringkat kebangsaan, atau diberi kepercayaan untuk memegang jawatan eksklusif layaknya jadi ketua organisasi atau komuniti.


Beritahu saya perihal kegagalan atau kesilapan yang kamu melaksanakan
Semasa studi dan menyertai pelbagai aktiviti di sekolah, kamu tentu dulu menghadapi kegagalan. Soalan terkait kegagalan ini secara amnya bertujuan untuk menyaksikan bagaimana kamu bertindak balas pada kegagalan atau kesilapan. Penemuduga juga inginkan memahami apakah pedagogi yang kamu pelajari selepas laksanakan kesilapan itu atau mengalami kegagalan.


Jawapan:


Beritahu saya berkenaan kesilapan yang udah kamu jalankan atau kegagalan kamu di dalam sesuatu. Ini boleh jadi layaknya gagal jadi kampiun kelas atau kalah didalam pertandingan olimpik bagi pihak sekolah. Kamu juga boleh memberitahu berkaitan kesilapan yang kamu melaksanakan, layaknya menyertai kelab yang bukan sepadan bersama talenta dan minat kamu kerana kamu mengikuti rakan. Jangan lupa juga untuk memberitahu kita bagaimana kamu membetulkan kesilapan atau menghadapi kegagalan yang berlaku dan apa yang kamu pelajari daripadanya.


Apa yang kamu akan melaksanakan selepas kamu tamat sekolah?
Ini adalah soalan standard berkenaan rancangan hidup kamu selepas pendidikan kamu. Kecuali kamu kini berada di sekolah menengah dan tengah menemu duga untuk meraih biasiswa untuk kolej, maka kamu juga boleh menyebut rancangan kamu semasa menghadiri kolej.


Jawapan:


Terangkan rancangan kamu selepas kamu menamatkan pengajian berasal dari sekolah menengah, layaknya bidang yang kamu inginkan pelajari dan terokai. Lantas apa yang kamu harap untuk memahami dan studi di dalam bidang ini. Tambahan pula, kamu juga boleh menerangkan apa yang kamu dambakan capai semasa studi di jabatan tersebut, layaknya melacak peluang latihan di syarikat terkemuka.


Apakah rancangan kamu didalam 10 th akan mampir?
Lewat soalan ini penemuduga mendambakan mengerti serupa tersedia kamu sudah memikirkan mengenai rancangan hidup jangka panjang. Mereka juga akan memirsa terkecuali kamu memiliki idea terkait rancangan tersebut dan bagaimana ia akan ditunaikan. Kamu harus menerangkan perkara yang kamu mahu laksanakan dan serupa tersedia perkara yang kamu melakukan sekarang membawa kepada rancangan tersebut.


Jawapan:


Kamu boleh bermula berasal dari bagaimana kamu berminat didalam sesuatu bidang dan berhasrat untuk meneroka bidang itu. Seterusnya kamu wajib menerangkan matlamat kamu di dalam bidang tersebut. Sebagai contoh, kamu inginkan jadi seorang usahawan atau profesional di dalam bidang eksklusif sehingga kamu memutuskan untuk meneroka bidang tersebut dan melacak biasiswa.


Mengapa kamu layak mendapat biasiswa ini?
Soalan ini merupakan soalan epilog yang paling berarti didalam temu bual. Apabila kamu hingga ke peringkat temuduga, kamu biasanya dinilai hebat dan miliki mata yang diingini oleh pemberi biasiswa. Tapi calon-calon lain yang dulu mencapai peringkat yang serupa juga bukan tidak cukup hebatnya dan barangkali tersedia yang lebih. Didalam kes ini, kamu kudu meyakinkan penerima bahawa kamu layak dipilih dan perkara yang kamu tawarkan jikalau berjaya dipilih.


Jawapan:


Nyatakan semula bahawa kamu memiliki kriteria dan visi dan misi yang mirip layaknya penyedia biasiswa. Tak hanya tersebut, sampaikan juga perkara lain yang akan membuatkan kamu lebih dihargai layaknya kesediaan kamu untuk terlibat secara aktif didalam menyertai seluruh aktiviti tentang layaknya jadi duta atau sukarelawan.


Menjadi, itulah lebih dari satu soalan dan jawapan temuduga biasiswa yang biasa ditanya. Bagaimanapun, tiap-tiap ajensi atau institusi yang sediakan biasiswa bisa saja miliki fokus lain di dalam temuduga yang biasanya bukan jauh berasal dari perkara di atas. Tak sekedar jadi diri sendiri, kebolehan kamu menyampaikan idea juga vital untuk penemuduga. Pastikan kamu mengamalkannya juga!